Zdrowie

Nie chodzi o wodę: dlaczego nie powinno się popijać jedzenia?

Dr nauk medycznych i dietetyk Inna Kononienko opowiedziała w wywiadzie dla „Piątego Kanału”, dlaczego picie wody podczas spożywania posiłku jest szkodliwe dla organizmu.

Popijać czy nie? – fot. © AP Photo / Manish Swarup
Jak zaznaczyła, w procesie przeżuwania człowiek produkuje ślinę. Znajdują się w niej enzymy trawienne, rozkładające węglowodany i substancje, które zabijają groźne dla organizmu bakterie.

W przypadku, gdy popiliście jedzenie, to przełykacie kulę pokarmu, nie przeżuwając go. Jest to dodatkowe obciążenie dla żołądka, a ślina nie będzie spełniać swoich funkcji – wyjaśniła specjalistka.
Jak dodała, jedzenie należy dokładnie przeżuwać i połknąć – dopiero wtedy można pić wodę. Płyn i pokarm nie będą się wtedy łączyć w żołądku – zaznaczyła Inna Kononienko.

Oprócz tego specjalistka ds. żywienia zaleciła pić wodę na czczo 30 minut przed posiłkiem. Najlepiej, jeśli będzie to woda alkaliczna, a nie przegotowana – podkreśliła.

———

Autorem i dostawcą informacji jest
Sputnik News

Inne z tej kategorii

23 lutego – Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

Redakcja

Akcja fermentacja

Kiszonki a problemy z jelitami

P Chyłek

Gofry, lody, rybka z frytkami i szwedzki stół – Polacy lubią zjeść na urlopie. Wrócą ciężsi nawet o 3 kilogramy

Redakcja

Grzyb z Puszczy Białowieskiej zwalcza raka?

Redakcja

To zrobisz sama – badaj piersi co miesiąc

Redakcja

Leczenie tlenem – naturalny zabieg medyczny

Redakcja
Gazeta Jutro