Zdrowie

Najbardziej aromatyczne przyprawy

Natura podarowała nam liczne wspaniałe rośliny i zioła, które mogą służyć do przyrządzania gorących naparów lub jako dodatek do dań. Potrafią dodać charakteru każdej potrawie, znamiennie zmieniając jej smak oraz zapach. Oprócz tego posiadają cenne dla zdrowia składniki, stąd używa się ich nawet w celach leczniczych. Poznajmy kilka z tych, które wyróżniają się niezwykłym aromatem.

fot. monicore, źródło: pixabay.com

Oregano

Tą przyprawę ludzkość ceniła już od zarania dziejów. Oprócz niezastąpionego aromatu posiada liczne właściwości. Oregano pozytywnie wpływa na układ oddechowy, stąd warto go stosować w czasie infekcji. Wspiera między innymi pamięć i koncentrację, leczenie bezsenności i produkcję kolagenu. Badania wykazały również jego dobroczynny wpływ na pacjentów z cukrzycą typu 2. Do tej pory oregano zasłynęło głównie jako istotny składnik kuchni włoskiej, w szczególności pizzy i makaronów. Doskonale komponuje się też z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi rybami oraz sosami.

Imbir

Jego korzenie są niezwykle aromatyczne, dlatego dodanie nawet domieszki imbiru do dania nadaje mu ostrości. Ponadto działa on rozgrzewająco, wspomaga pracę układu trawiennego i poprawia dotlenienie komórek. Dzięki posiadanym właściwościom antyzapalnym i antybakteryjnym, rekomendowane jest spożycie imbiru w czasie przeziębienia, grypy czy bólu gardła. Świetnym rozwiązaniem będzie wtedy dorzucenie plasterka imbiru na przykład do ciepłego naparu z cytryną i cynamonem. Według tradycji na Wschodzie dodaje się go do potraw wytrawnych, a na Zachodzie – częstokroć do deserów, lemoniady czy piwa.

Kardamon

Jego intensywny, korzenny smak uwielbiają zwolennicy wyrazistych potraw. Innym powodem do docenienia kardamonu jest bogactwo minerałów, w tym żelaza, wapnia i magnezu. Do tego poprawia on przemianę materii i ukrwienie płuc. Polecany jest osobom cierpiącym na przewlekłe zmęczenie, ponieważ działa pobudzająco i energetyzująco. Zastosowanie kardamonu w kuchni jest bardzo uniwersalne. Przyda się do dań typu risotto, curry, jako towarzysz ryb i mięs, jak również słodkich wypieków i sosów. Wzbogaci także smak herbaty, kawy czy grzanego wina.

Bazylia

To popularne zioło zawdzięcza swoją reputację szczególnie aromatycznemu, pieprzowemu zapachowi. Często można je nabyć w doniczce i cieszyć się tym zapachem jeszcze przed dodaniem do potraw, a przy okazji wizualnie wzbogacić pomieszczenie. Listki bazylii działają uspokajająco, rozgrzewająco, poprawiają trawienie i łagodzą objawy migreny. Królowa ziół jest podstawowym elementem włoskiego sosu pesto. Powszechnie spotkamy ją też w towarzystwie spaghetti i innych dań na bazie makaronu. Dobrze komponuje się z rozmaitymi sałatkami, zupami, a także lodami i likierami.

Pieprz cayenne

Często kupujemy go w sproszkowanej formie i używamy na co dzień. Nadaje daniom znacznej ostrości, dlatego należy stosować go z umiarem. Oprócz faktu, że jest to jedna z bardziej znanych przypraw, jest również jedną z najzdrowszych. Dzięki swoim właściwościom pieprz cayenne stosuje się w medycynie naturalnej. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, łagodzi bóle głowy, stawów i mięśni, rozgrzewa i wzmacnia układ odpornościowy. Ma także pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i poprawę krążenia. Pieprz cayenne jest ważnym składnikiem tradycyjnej kuchni meksykańskiej i szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Występuje w roli dodatku do zup, mięs, ryb oraz marynat. Nadaje charakteru również czekoladzie i rozmaitym deserom dla koneserów.

Inne z tej kategorii

Tatuaże powodują raka?

Redakcja

Co stanie się z ciałem, jeśli przestaniesz pić kawę?

Redakcja

Jak dbać o figurę?

K Bockowska

Innowacyjny lek na chorobę Alzheimera coraz bliżej końca testów

Redakcja

Yersinie: groźne bakterie, które mogą być w twojej lodówce

Redakcja

Czym odurzają się dzieci i młodzież?

Redakcja
Gazeta Jutro