Gotowanie

Dodatki do jesiennej herbaty

Wielu z nas jest amatorami herbaty. Szczególnie teraz, gdy nadeszła jesień, a za oknem chłodno i pada deszcz, chętnie sięgamy po ten rozgrzewający napój. Oto kilka sposobów, jak podkręcić smak swojej herbaty i ją urozmaicić.

Hot tea with fresh yellow lemons on black background
Herbata z cytryną / Fot. Marco Verch Professional Photographer Flickr.com

Imbir i miód
To świetne dodatki do herbaty, a równocześnie moja wariacja na temat herbaty z miodem i cytryną. Imbir nada jej odświeżającego i lekko cytrusowego aromatu, a miód doda nuty słodyczy. Imbir, podobnie jak miód, działa antybakteryjnie, a wysoka zawartość witaminy C wspomaga odporność. Warto pamiętać o tym, by miodu nie dodawać do wrzątku, gdyż traci on wtedy swoje właściwości.

Syrop z pigwy
Pigwa ma bardzo charakterystyczny smak, który nie każdemu musi przypaść do gustu. Lekko cytrusowy i kwaskowaty, ale przerobiona na syrop wspaniale komponuje się z herbatą. Najprostszy syrop powstaje z pokrojenia pigwy na małe kawałki i zasypania jej cukrem, po czym odstawieniu na około dobę do lodówki. Tak przygotowane owoce przekładamy później do gorącej herbaty. W podobny sposób można przygotować też inne owoce, na przykład pomarańcze w syropie.

Soki owocowe
Istnieje mnóstwo różnych soków idealnych do herbaty. Najpopularniejsze to sok malinowy, truskawkowy, z aronii lub czarnej porzeczki. Nie tylko osłodzą nasz napar, ale również dodadzą mu owocowego smaku.

Przyprawy korzenne
Z czarną herbatą znakomicie współgrają też różnego rodzaju korzenne przyprawy, na przykład cynamon, kardamon, goździki, czy anyż gwiaździsty. Jeśli przyprawy mamy w całości, to wystarczy wrzucić je do parzącej się herbaty. Natomiast jeśli są zmielone, można wsypać herbatę do zaparzacza i dodać do niej przyprawy, a o zaparzeniu wszystko odcedzić. Trzeba tylko zadbać, by zaparzacz miał bardzo drobne sitko.

Świeże owoce
Do herbaty świetnie sprawdzają się też świeże (lub mrożone) owoce, na przykład maliny lub czarna porzeczka (i oczywiście cytryna). Nie oddadzą tak dużo aromatu i słodyczy, co sok, ale ciekawie wzbogacą herbatę. Polecam szczególnie osobom, które nie lubią słodkich napojów, jednak mają ochotę na owocową nutkę.

Sposobów na wzbogacenie herbaty jest naprawdę dużo. Już samo skomponowanie mieszanki na napar sprawia, że smakuje on inaczej. Mam nadzieję, że również spróbujecie polecanych przeze mnie dodatków i że przypadną Wam one do gustu.

Inne z tej kategorii

Burgery z różnych stron świata

Redakcja

Targi Horeca

~ Relacja z 27. Targów Gastronomicznych w Krakowie

D Łapińska

Typowe błędy przy gotowaniu makaronu

Redakcja

Nektar i ambrozja

~ Kilka słów o kuchni greckiej

Adrian Wojtasik

Bez mięsa też się liczy!

Redakcja

Kiedy za gorąco na ciepły obiad

K Rapa
Gazeta Jutro