Gotowanie

Kulinarna podróż smaków

~ Aromatyczna Italia

Włoska pizza niczym danie narodowe podbiła już serca Polaków. Z kolei wiele polskich rodzin nie wyobraża sobie tygodnia bez ulubionego makaronu, podanego z aromatycznym sosem pomidorowym.

Pizza podbiła serca Polaków, fot. www.pixabay.com/pl/

Kultura Zachodu na dobre zagościła w naszych umysłach. Podróżujemy, odkrywamy coraz to nowsze miejsca i smaki, a tym samym zmieniamy upodobania kulinarne. Wraz z transformacją i wprowadzeniem zasad wolnego rynku, wybór oferowanych nam produktów, w tym jedzenia, z każdym rokiem jest coraz to szerszy. Już dawno przestał dziwić nas widok piekarni sprzedających pojedyncze kawałki pizzy. No właśnie… pizza to podstawa wyżywienia wielu rodzin, a sama kuchnia włoska zajmuje już ponad 60% rynku usług gastronomicznych w Polsce. Co bardziej sceptyczni powiedzą, że „placek drożdżowy” wyparł rodzimego schabowego. W czym tkwi sukces kuchni włoskiej, który spowodował ten ogólnonarodowy zachwyt?

Prostota drogą na podium

„Prostota jest kluczem do prawdziwej elegancji” – mawiała Coco Chanel i choć najpewniej miała na myśli coś zupełnie innego niż wykwintną kolację, cytat ten wydaje się bardzo uniwersalny. Kuchnia włoska bazuje na prostocie. Brak tu skomplikowanych zabiegów, wymagających profesjonalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczą dwie ręce i duże… serce. Serce przepełnione miłością do kuchni, do ludzi, którym zaserwujemy przygotowywany posiłek. Nie od dziś wiadomo, że dobra energia wpływa na efekt końcowy naszych potraw. Na dowód tej prostoty, na myśl przychodzi mi klasyk kuchni włoskiej – bruschetta. W swojej pierwotnej, tej klasycznej wersji, to po prostu podpieczona kromka domowego chleba z dobrej jakości oliwą z oliwek i dojrzałym pomidorem. Klika składników i jest – flagowiec kuchni włoskiej.

Jakość, jakość, jakość…

Prostota nie zdoła się obronić bez wysokiej jakości produktów. Najwyższej klasy oliwa z oliwek, świeże warzywa i wspaniałe owoce morza – tym właśnie stoi kuchnia włoska. Perfekcyjny sos pomidorowy nie obędzie się bez dojrzałych, soczystych pomidorów i aromatycznej bazylii. Konsekwencje braku jakości dobrze widać przy okazji niektórych restauracji, które starają się serwować „kuchnię włoską” tanim kosztem. Podobne zabiegi najczęściej kończą się spektakularną plajtą. I dobrze! W końcu czy takie zachowanie nie stanowi pierwszego grzechu przeciwko sztuce kulinarnej?

Jak to z pizzą było?

Jak już wspomniałem, pizza staje się powoli nowym daniem narodowym polskich rodzin. Niezwykle ciekawa jest również jej historia. Najsłynniejszy rodzaj pizzy – margherita, powstał w XIX wieku. Wtedy też pewien włoski kucharz, Raffaelo Esposito, chcąc ugościć ówczesną królową Włoch zadedykował jej trzy rodzaje znanego nam dobrze placka. Wśród nich znalazł się zupełnie nowy z dodatkiem mozzarelli i bazylii. Ten wariant bardzo posmakował Małgorzacie Sabaudzkiej, a nowa pizza wzięła swoją nazwę od jej imienia. Co ciekawe, tak skonstruowana pizza prezentuje włoskie barwy narodowe, odpowiednio: zielona bazylia, biała mozzarella i czerwony sos pomidorowy. Prawdziwy rarytas…

Odkryj więcej

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i fantazyjne makarony, ale całe bogactwo potraw opartych na tym, co daje Półwysep Apeniński. Na południu królują owoce morza, co jest bezpośrednio związane z bliskością Morza Śródziemnego. W lokalnych restauracjach dostaniemy liczne gatunki ryb, ale też wspaniałe krewetki czy langusty. Ich smak idealnie podkreśla dodatek soku z cytryny. Będąc w tych okolicach, warto spróbować pikantnej zupy z ośmiorniczek, przygotowywanej na białym winie. Na północy spotkamy nieco bardziej treściwe produkty w postaci wołowiny czy jagnięciny. Obróbkę tych wymagających mięs Włosi opanowali do perfekcji.

Odkrywanie nowych smaków daje nam możliwość degustacji licznych przystawek i przekąsek. Wspominana już bruschetta i inne antipasti zajmują wyraźne miejsce wśród specjałów kuchni włoskiej, dając możliwość zaspokojenia pierwszego głodu. Przy wyborze warto się zastanowić nad kultowym Carpaccio, czyli cienko pokrojonym mięsem wołowym podanym z parmezanem i rukolą. Inne proste przystawki to m.in. oliwki z ziołami czy liczne rodzaje wędlin i serów.

Wśród tradycyjnych potraw kuchni włoskiej, które należy wymienić, znajduje się focaccia. Ciasto drożdżowe z charakterystycznymi wgłębieniami idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Sposobów podania jest wiele, a konkretna konwencja zależy od regionu Włoch, w którym się znajdujemy. I tak spróbować możemy focaccia bardzo cienkiej, chrupiącej lub też puszystej i miękkiej. Dodatki to oczywiście oliwa z oliwek, rozmaryn, gruba sól morska, ale mogą być to również oliwki, suszone pomidory czy szałwia.

U źródła

Aby w pełni zasmakować w kuchni włoskiej, najlepiej jest osobiście wybrać się do Italii, by na miejscu spróbować oryginalnych potraw. Choć w obecnej sytuacji nadal jest to utrudnione, warto zarezerwować swój czas w kalendarzu na przyszły sezon. Włosi przyjmą nas z otwartymi ramionami, a smak urozmaicony wielowiekową kulturą i licznymi zabytkami sprawi, iż będzie to wyjazd niezwykły.

Jeśli jednak nie macie ochoty czekać, także w Polsce znajdziemy wiele dobrych restauracji z włoskim jedzeniem. Rodzinna kolacja z całą pewnością będzie dla nas momentem wytchnienia, a powracającym do normalnego funkcjonowania restauratorom umożliwi wyjście z koronawirusowego kryzysu.

 

Inne z tej kategorii

Z vloga do telewizji. „Ooo Ciastko” w telewizji TVT

Redakcja

Naleśniki: francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?

K Rapa

Gdy ochota na coś słodkiego: zdrowsze desery

K Rapa

Prosta i pyszna kuchnia meksykańska

~ Kuchnia w kwarantannie #9

K Rapa

Zupa u progu lata

~ Kuchnia w kwarantannie #4

K Rapa

Zdrowsze przekąski przed telewizor

K Rapa
Gazeta Jutro