Gotowanie

3 nadzienia do faszerowanej papryki

Faszerowana papryka to świetny i szybki sposób na syty obiad. Zrobienie jej jest naprawdę proste, a do środka można włożyć właściwie wszystko, na co mamy ochotę. Danie dodatkowo dobrze się przechowuje i jest idealne do mrożenia. Zapraszam do sprawdzenia moich 3 ulubionych farszów do papryki. 

Ogólny sposób przygotowania papryk

Każdą paprykę dokładnie myjemy i odcinamy górę, tak by powstała „czapeczka”. Usuwamy gniazda nasienne i oczyszczamy papryki w środku. Faszerujemy papryki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na górę każdej z papryk zakładamy „czapeczkę” i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie papryk do faszerowania / Fot. Louis Hansel @shotsoflouis Unsplash.com

Kurczak ze szpinakiem

Faszerowanie papryki szpinakiem to jeden z naprawdę smacznych pomysłów, jak wykorzystać te liście w kuchni. Jeśli macie ochotę na inne pyszności ze szpinakiem, to zapraszam do artykułu Sposób na szpinak.

Składniki (na 4 porcje): 4 duże papryki (najlepiej czerwone), 450 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego, 2 piersi z kurczaka, 3 ząbki czosnku, cebula, około łyżeczki soli, 250 ml śmietanki 18%, 2 spore łyżki serka mascarpone, 2 łyżki masła, pomidor, kulka mozzarelli.

Wykonanie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy kurczak się zetnie – także posiekaną cebulę. Wszystko razem dusimy i dodajemy na patelnię szpinak. Gdy się rozmrozi, solimy i dodajemy śmietankę oraz mascarpone. Składniki dokładnie mieszamy i pozwalamy jeszcze chwilę podusić się wszystkiemu razem na patelni do odparowania nadmiaru płynów. Faszerujemy papryki, a na górę pod „czapeczkę” układamy duży plaster pomidora oraz mozzarellę. Zapiekamy.

Stuffed_Peppers_02of9
Fot. Breville USA Flickr.com

Mięso z ryżem

To pyszna propozycja, która szczególnie spodoba się fanom gołąbków – farsz jest właściwie identyczny.

Składniki (na 4 porcje): 4 duże papryki dowolnego koloru, 350 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (ale może być również sama wieprzowina lub wołowina), 2 łyżki oleju, duża cebula, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, 100 g ryżu (suchego), jajko, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pomidor, żółty ser do posypania, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki i łyżeczka oregano.

Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim posiekaną cebulę, rozciśnięty czosnek, a następnie mięso. Gdy mięso będzie miało złoty kolor, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i oregano, dodajemy koncentrat i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i przesmażamy, następnie dodajemy ugotowany ryż oraz wbijamy jajko i jeszcze raz mieszamy. Faszerujemy papryki, na wierzch kładziemy plasterek pomidora oraz posypujemy serem. Zakładamy „czapeczki” i pieczemy. 10 minut przed końcem pieczenia można pozdejmować wierzch papryk, by ser się dodatkowo zarumienił.

Green peppers stuffed with meat and cheese
Fot. Marco Verch Professional Photographer and Speaker Flickr.com

Kasza z pieczarkami

Mam też jedną wegetariańską propozycję. Jest to farsz, na który składają się głównie kasza oraz pieczarki.

Składniki (na 4 porcje): 4 duże papryki dowolnego koloru, szklanka niepalonej kaszy gryczanej, 400 g pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki masła, natka pietruszki, 300 ml śmietanki 30%, sól, pieprz.

Wykonanie: Kaszę przepłukujemy na sitku i przekładamy do rondelka. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do wchłonięcia całej wody, od czasu do czasu mieszając. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż pieczarki stracą swoją objętość, a woda odparuje. 1/3 pieczarek odkładamy do osobnego rondelka. Pozostałe na patelni pieczarki mieszamy dokładnie z kaszą i nakładamy farsz do papryk, które następnie zapiekamy. W międzyczasie z pozostawionych pieczarek robimy sos do polania papryk. Do pieczarek w rondelku dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę i zagotowujemy. W razie potrzeby dodajemy soli i pieprzu. Gotowym sosem polewamy papryki na talerzu.

stuffed peppers
Fot. Marc Bonica Flickr.com

Jak już wspomniałam na początku, do papryki można włożyć właściwie wszystko. Świetnie sprawdzą się różnego rodzaju gęste sosy meksykańskie, kapusta czy farsz do pierogów ruskich. Zachęcam wszystkich do spróbowania i poszukiwania swojej ulubionej kombinacji.

Inne z tej kategorii

Trzy sposoby na makaron

~ Kuchnia w kwarantannie #2

K Rapa

Z vloga do telewizji. „Ooo Ciastko” w telewizji TVT

Redakcja

5 przepisów na pożywne, słodkie śniadanie

~ Zdrowe posiłki, które na stałe pozostaną w Twoim jadłospisie

P Chyłek

Wybierz swoją ulubioną restaurację na szlaku kulinarnym

Redakcja

Przedsmak lata w Twojej kuchni

~ Kuchnia w kwarantannie #6

K Rapa

Targi Horeca

~ Relacja z 27. Targów Gastronomicznych w Krakowie

D Łapińska
Gazeta Jutro