Gotowanie

Tradycyjne dodatki – sprawdzony smak

Hamburger zaistniał w popkulturze tak mocno, że przez długi czas był jednoznacznie kojarzony z kuchnią Stanów Zjednoczonych. Wbrew pozorom, jego początków należy szukać w Europie. Nazwa nie nawiązuje do angielskiego słowa „ham”, oznaczającego szynkę.

Hamburger z sadzonym jajkiem – fot. Knorr
Zdziwieni? Pierwszą wersją potrawy był niemiecki kotlet po hambursku, przyrządzany z siekanej wołowiny. Na tereny USA trafił w pierwszej połowie XIX wieku za sprawą imigrantów ze Starego Kontynentu. Prawdziwą furorę danie zaczęło robić dopiero na początku XX wieku, kiedy w pewnej teksańskiej restauracji podano kotlet na gorącym pieczywie w towarzystwie sałaty, musztardy oraz majonezu.

Przez lata pojawiały się najróżniejsze przepisy, często traktujące oryginalną recepturę bardzo swobodnie. Dziś w najbardziej klasycznych wariantach w bułce, oprócz mięsa, umieszczane są korniszony, pomidory oraz plaster cudownie ciągnącego się sera. Wielu kucharzy dodaje grillowane pieczarki, relisz cebulowy, bekon, prażoną cebulkę, czy rukolę. Burgerowa bułka i mięsny wkład to składniki, które są w stanie współgrać z najbardziej zaskakującymi produktami. Jedną z najsłynniejszych wersji potrawy jest cheeseburger – podobno sam Elvis Presley był jego oddanym fanem.

Wariacje na temat burgerów dotyczą także sosów – musztarda, majonez i ketchup to dla wielu szefów kuchni zdecydowanie za mało. W smacznych eksperymentach pojawiają się owocowo-warzywne salsy, ajwar, guacamole oraz sałatka colesław. Mimo licznych zawirowań w historii i recepturach dania, obchody Światowego Dnia Hamburgera polecamy zacząć od hamburgerów z sadzonym jajkiem po amerykańsku, w których zakochać się można od pierwszego wejrzenia.

Hamburgery z sadzonym jajkiem po amerykańsku

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

500 g wołowego mięsa z udźca
2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
8 plastrów wędzonego boczku
4 bułki do hamburgerów
10 pieczarek
1 biała cebula
2 garści rukoli
4 jajka
4 łyżki majonezu
4 łyżki oleju
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania:

– Usuń błony z mięsa oraz pokrój je na mniejsze części, a następnie zmiel w maszynce. Wsyp Przyprawę do grilla Knorr i zrób mięsną masę. Uformuj z niej cztery burgery zbliżonej wielkości.
Pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Wszystko podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
– Połóż burgery na gorącym ruszcie i smaż je z każdej strony przez około 10 minut. Na grillu podsmaż również plastry boczku. Poprzekrawaj bułki na pół i też je lekko opiecz. Gotowe pieczywo posmaruj od wewnętrznej strony majonezem.
– W trakcie przygotowywania burgerów rozgrzej olej na patelni i usmaż cztery jaja sadzone.
– Gotowe mięso połóż na bułkach z majonezem i rukolą. Do całości dodaj boczek, pieczarki i sadzone jajka. Przykryj kanapkę górną częścią bułki.

———

Autorem i dostawcą informacji jest
Knorr

Inne z tej kategorii

#sezoNowa

Wprowadzenie do kuchni sezonowej

D Łapińska

Sezon na grzyby na talerzu

K Rapa

Gdy ochota na coś słodkiego: zdrowsze desery

K Rapa

Trzy sposoby na makaron

~ Kuchnia w kwarantannie #2

K Rapa

Z vloga do telewizji. „Ooo Ciastko” w telewizji TVT

Redakcja

Wiosenna sałatka na nowo

~ Kuchnia w kwarantannie #1

K Rapa
Gazeta Jutro