Gotowanie

Burgery z różnych stron świata

Ojczyzną tej wyjątkowej kanapki są Niemcy, lecz największą popularność zyskały w Stanach Zjednoczonych. Stamtąd moda na hamburgery pod różnymi postaciami przeniosła się niemal na cały świat. Trudno zatem dziwić się, że tworzone są coraz ciekawsze receptury, często korzystające ze składników pochodzących z najbardziej egzotycznych zakątków naszej planety.

Burgery po koreańsku – fot. Knorr
Burgery, które zasłynęły do tej pory jako najdroższe na świecie, miały w swoim składzie szafran, homary, trufle, a nawet płatki złota. Obiad zdecydowanie na bogato! Tego rodzaju rarytasów można spróbować, chociażby w Londynie. Pewna restauracja w Dżakarcie jest znana z podawania burgerów z dodatkiem czarnej mozzarelli, w której składzie znajduje się węgiel aktywny. W domowym zaciszu można przygotować mniej spektakularne, lecz nadal wykwintne przysmaki. Świetnie będą prezentować się burgery z krewetkami. Zamiast cheddara, warto użyć sera z przerostem niebieskiej pleśni, który stworzy doskonałą kompozycję z orzechami włoskimi i żurawiną. Tak, to wszystko w jednym burgerze, który z kiepskim fast foodem nie ma już nic wspólnego. Dla fanów lokalnych smaków proponujemy umieszczenie w bułce aromatycznego oscypka. Pikantna salsa pomidorowa, tabasco i czerwona fasola przeniosą nas w rejony Meksyku i jego barwnej, wyrazistej kuchni. Czerwona pasta curry dodana do przepisu znacznie przybliży każdego kucharza do specjałów prosto z Tajlandii. Zaintrygowani? Niech ta podróż doprowadzi Was do burgerów po koreańsku według naszego sposobu. Niebanalne przyprawy i dodatki to jego mocne strony!

Burgery po koreańsku

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:

1 kg mielonej wołowiny o zawartości tłuszczu ok. 20%
1 opakowanie Przyprawy Koreański Grill Knorr
1 pęczek natki kolendry
4 bułki z sezamem do hamburgerów
100 g suszonych grzybów shitake
100 g sosu sweet chili
3 łyżki sosu sojowego
50 ml oleju sezamowego
100 g sera cheddar
200 g gotowanej kapusty kimchi
4 cm kłącza imbiru
Sposób przygotowania:

– Zalej wrzącą wodą grzyby shitake i odstaw do momentu, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie drobno je posiekaj. Pokrój natkę kolendry, a kłącze imbiru zetrzyj na tarce.
– Mieloną wołowinę połącz z przyprawą Koreański Grill Knorr, pokrojonymi grzybami shitake, sosem sojowym, kolendrą, startym imbirem oraz olejem sezamowym. Wszystko razem wymieszaj. Z przygotowanej masy uformuj cztery burgery o grubości około 1 cm.
– Usmaż burgery na grillu według własnych upodobań. Gotowe mięso posmaruj sosem sweet chili.
– Przekrój bułki i opiecz je z obu stron na złoty odcień. Na dolnej połówce ułóż mięso, ser oraz kimchi. Całość przykryj górną połówką pieczywa.

———

Autorem i dostawcą informacji jest
Knorr

Inne z tej kategorii

Zupa u progu lata

~ Kuchnia w kwarantannie #4

K Rapa

Slowfood – z czym to się je?

K Rapa

Ulubione ciasto drożdżowe

K Rapa

Naleśniki: francuskie crepes czy amerykańskie pancakes?

K Rapa

Kulinarna podróż smaków

~ Aromatyczna Italia

Adrian Wojtasik

Wiosenna sałatka na nowo

~ Kuchnia w kwarantannie #1

K Rapa
Gazeta Jutro